Medikal turizm, bir tedavi olmak isteyen veya bir estetik operasyon yaptırmak isteyen hastaların farklı bir ülkeye giderek tedavi seçeneklerini değerlendirmesidir. İnsanlar bulundukları ülkelerde sağlık hizmetlerinin gelişmemesi veya pahalı olması nedeniyle başka ülkeleri seçmektedir. Diş, göz, estetik, kalp damar tedavisi, eklem ve yardımcı üreme teknikleri gibi birçok konuda medikal turizm tercih edilir.

 

Türkiye’de medikal turizmde dünyanın en popüler ülkeleri arasında yer alıyor. Gelişmiş cihazlar, son teknoloji ameliyathaneler, başarılı cerrahlar ve uygun fiyatlar ülkemizi medikal turizmde bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Tıp turizmi, termal turizm ya da yaşlı ve engelli turizmi kapsamında sizler de başka ülkede sağlık hizmetlerinden yararlananların oranı oldukça fazladır.

 

Medikal Turizm Nedir?

 

Medikal turizm, tüm tıbbi fizyolojik tedavileri içerisine alan bir sağlık turizmi çeşididir. Sistemik hastalıkların tedavisinden dermatolojiye, estetik cerrahiden saç ekimine kadar tüm tıbbi terapiler bu kapsamda yer alır. Medikal turizm, dünyanın en aktif sağlık turizmi çeşidi olarak bilinir ve ülkemizde de durum bu şekildedir. Medikal turizm hemen her hastalığı kapsıyor olduğu için, acentelerin bazılarının segmentasyon yaptıklarını biliriz. Örneğin; bazı sağlık turizmi acenteleri yalnızca saç ekimi hastaları ile çalışırken, kimilerinin estetik cerrahi hastalarına hizmet verdiği görülür. Yüksek kapasiteli sağlık turizmi acentelerinde ise birçok farklı hastalık türüne yönelik ve yine birçok farklı ülkede hizmet verilecek biçimde geliştirilmiş alt yapılar söz konusudur. Bu acenteler, her hastaya ve hemen her ülkeye sağlık turizmi hizmeti verebilir. Tabii bunun için, acentenin akredite edilmiş olması gereklidir.

 

Medikal Turizminin Nedenleri

 

Hastaların tedavi olmak gayesi ile seyahat etmelerini farklı nedenleri vardır. Medikal turizmde diş, göz, estetik, kalp damar ve eklem protezleri, kısırlık tedavisi, tüp bebek gibi medikal konular söz konusudur.

 

Basit testler için ya da bir hastalık konusunda yapılan kontrol ve muayene için de medikal turizm yapan hasta sayısı oldukça çoktur. Hastaların bu turizmi yapmalarına sebep olan genel nedenleri şu biçimde sıralayabiliriz:

 

  • En önemli neden kişinin kendi ülkesinde yüksek teknolojili sağlık hizmetleri ve uzman insan sayısının az olması ya da hiç olmamasıdır.
  • Ameliyat ve işlemler için uzun bekleme süreleri de çok önemlidir. Bazı durumlarda hastalara yapılacak işlem için çok uzun vadeli süre aralıkları verilmektedir. Hastalar da bu durumu ortadan kaldırmak istediğinde ya da verilen süreyi beklemek istemediğinde medikal turizme başvurmaktadır.
  • Sağlık hizmetleri bazı ülkelerde oldukça pahalıdır ve aynı hizmeti başka ülkelerde daha ucuza almak mümkündür. Böyle durumlarda da hastalar medikal turizme yönelim göstermektedir.
  • Kaliteli sağlık hizmeti almak istenmesi de önem taşıyan medikal turizm nedenleri arasındadır.
  • Son olarak ise hastaların geçirdikleri operasyonun ülkelerinde yayılmasını istememesi nedeniyle medikal turizme yöneldiği gözlemlenmektedir.
  • Medikal turizmi kullanmak için çok farklı sebepler bulunmaktadır. Temel sebep ise; hastaların daha iyi imkanlar da farklı bir ülkede sağlığı ile ilgili sorunlarını ortadan kaldırmak istemesi ve bu tedavi sürecini en karlı biçimde halletmek istemesidir. 

 

Sağlık Turizmi Verileri

 

  • 2019 yılında sağlık turizmi ve turistiğin sağlığı kapsamında ülkemizde 701.046 hasta sağlık hizmeti almıştır. Sağlık ve tıbbi nedenlerle gelen yabancı ziyaretçi ve yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri 2019 yılında 1.492.438 bin ABD Doları tutarında gerçekleşmiştir.
  • 2020 yılında yaşanan küresel salgın sebebiyle sağlık turisti sayısında gözle görülür bir azalma meydana gelmiştir. 407 bin 423 hasta, sağlık hizmeti almak için Türkiye’yi tercih etmiştir. Sağlık turizmi ve tıbbi nedenlerle gelen yabancı ziyaretçi ve yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri, 2020 yılında 1.164.779 bin dolara gerilemiştir.
  • 2021 yılında toplam 670.730 kişi sağlık hizmeti almış ve buradan elde edilen gelir 1.726.973 bin  ABD doları tutarında gerçekleşmiştir.
  • 2022 yılında toplam 1.258.382 kişi  sağlık hizmeti almak için ülkemize gelmiş ve  buradan elde edilen gelir  2.119.059 bin ABD doları tutarında gerçekleşmiştir.
  • 2023 yılında toplam 1.398.504 kişi sağlık hizmeti almak için ülkemize gelmiş ve buradan elde edilen gelir 2.307.130 bin ABD doları tutarında gerçekleşmiştir.
  • Uluslararası hastaların en çok tercih ettiği klinik branşlar sırasıyla; Kadın hastalıkları, iç hastalıkları, göz hastalıkları, tıbbi biyokimya, genel cerrahi, diş hekimliği, ortopedi ve travmatoloji, enfeksiyon hastalıkları ve kulak-burun-boğaz, şeklindedir.

İstanbul, gerek teknoloji, gerekse altyapı ve personel açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Tarihi ve doğal dokusu, coğrafi konumu ve kültürel varlıkları da İstanbul’u medikal turizm için cazip bir destinasyon haline getirmektedir. Türkiye’de sağlık turizmi alanında hizmet sunan hastanelerin çoğu İstanbul’da yer almaktadır. Medikal turizm açısından merkez konumunda olan İstanbul’da konaklama sektörü, sigortacılık sektörü, iletişim sektörü ve paydaş diğer sektörlerinişbirliği ile sağlık turizminde önemli ilerlemeler kaydedilmektedir (İstanbul Kalkınma Ajansı - İSTKA).

Doğal ve tarihi güzelliklerle bezeli olan Antalya, coğrafi konumu, dört mevsim ılıman iklimi ve ulaşım kolaylığıyla, özellikle düşük sezon döneminde hasta, yaşlı ve engellilerin konaklaması için elverişli koşullar sunan bir kent olarak öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda, ilimiz, kış turizmi, spor turizmi, kongre ve fuar turizmi gibi alternatif turizm türlerinde olduğu gibi, sağlık turizminde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle son yıllarda; yüksek yatak ve hizmet kapasiteli konaklama tesislerinin yanı sıra, gelişmiş altyapı ve donanıma sahip sağlık kuruluşları, alanında iyi yetişmiş, yabancı dil bilen uzman doktor ve sağlık personeli ve nitelikli, aynı zamanda diğer ülkelere kıyasla daha az maliyetli hizmet anlayışıyla Antalya'da, sağlık turizmi alanında önemli bir mesafe katedilmiştir (T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı).

İzmir, sağlık turizmi kapsamında; tarih öncesi çağlardan günümüze her dönemde özelikle medikal (tıp) turizm ve termal turizme yönelik ciddi potansiyele sahip olmuştur. Antik dönemde Bergama-Asklepion Anadolu’nun önde gelen sağlık merkeziydi. Bergama Sağlık Tanrısı Asklepios'a adanmış üç büyük sağlık merkezinden biri olan Asklepion’da tıbbın sembolü olan çift yılanın tasvir edildiği sütun yer almaktadır. Farmakolojinin babası olarak adlandırılan Galenos, Bergama Asklepion’unda hastalarını tedavi etmiştir. Antik dönemin ünlü Asklepion Sağlık Merkezi, insan sağlığı ile ilgili bilimsel çalışmaların, tıbbi müdahalelerin yapıldığı yer ve eczacılığın başlangıç noktası olarak bilinmektedir (T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı).

İLETİŞİME GEÇ

Bizimle İletişime Geç!
© HealthTourkiye
2024